Pot Roast uit de Dutch Oven

Een Dutch Oven kent zijn oorsprong inderdaad in Nederland. De Nederlandse gietijzeren braadpan was populair in ons land, in Engeland en later ook Amerika. De kwaliteit van de Nederlandse pannen was beter en daarom waren ze bijzonder in trek en kregen ze hun Engelse naam: Dutch Oven. Een Dutch Oven heeft vaak pootjes, een hengsel en een plat deksel, waardoor deze geschikt is om op open vuur te gebruiken, bijvoorbeeld hangend met zijn hengsel aan een driepoot boven een houtvuurtje. Deze traditioneel Hollandse braadpan verdween uit onze keukens toen de firma BK een geëmailleerde braadpan introduceerde. Goedkoper en lichter. Dat is de braadpan die we nu allemaal in de keuken hebben staan en de Dutch Oven leek totaal vergeten. Gelukkig is onze Dutch Oven nog steeds populair in de V.S. en daarmee ook verkrijgbaar bij ons. Dit vergeten stuk keukengereedschap staat opnieuw in de belangstelling en liefhebbers schaffen er en masse eentje aan. Heerlijke recepten maak je ermee en koken op open vuur is helemaal een beleving. De afgebeelde Dutch Oven is een Megamaster Dutch oven, te koop bij Beef&Steak.

Probeer bijvoorbeeld een Pot Roast (voor 6 personen):

ingrediënten:

3 pond onderrib of drie zware chuck eye steaks

3 eetlepels olijfolie

4 aardappelen

4 wortelen

2 uien

1 theelepel zout

4 theelepels peper

2 kopjes water

Bereiding:

Schil en snij de aardappelen. Schil en snij de wortelen. Schil en snij de uien. Giet de olie in de Dutch Oven. Verwarm Dutch Oven voor op 160 graden voor het braden. Bruin het vlees in de olie, aan alle kanten. Breng op smaak met zout en peper. Groente en water toevoegen. Dek af en sudder op 90 graden ongeveer 4 tot 5 uur.