Speenvarken kopen?

De hotline staat bij ons roodgloeiend voor speenvarkens aan het spit, sinds we ze aanbieden in allerlei gewichten, ongegaard en gegaard. En het is natuurlijk heerlijk, zo’n mooi stuk van het spit. Waar koop je die dan? Zoek niet verder, Beef&Steak regelt het. Speenvarkens vanaf 6 kilo (ongegaard) houden we gewoon op voorraad, voor andere gewichten rekening houden met 2 a 3 dagen. Maar dan wordt ie ook gewoon thuis afgeleverd. Het mooiste is natuurlijk een ongegaard speenvarken. Waarom? Zelf garen blijft het leukst om te doen en smaken blijven het beste bewaard. De pure smaak, dat is toch het mooiste.

Hoe lang duurt het garen?

Voor een speenvarken van vijf kilo valt dat mee. Je kunt het in vier tot vijf uur doen. Gaar het speenvarken op lagere temperatuur, zo’n 150 graden, tot de kerntemperatuur 65 graden is. Door de nagaring zal de kerntemperatuur nog wat stijgen. Je kunt het speenvarken vullen of ongevuld laten. Vullen kan met een farce van gehakt, groenten, of een broodvulling. Kruiden kun je doen door te ‘basten’; doorlopend insmeren met een eigen marinade. Of je brengt vooraf een eigen kruidenmengsel aan op basis van bijvoorbeeld mosterd. Lekker. Je hoeft niet per sé een spit te bezitten om een speenvarken te garen. Een kleine van een kilo of zes past in de meeste ovens. Even een kleurtje aanbrengen op de barbecue net voor het serveren en je hebt een feestmaal. Opdienen met verschillende salades en chimichurri. Eet smakelijk!