Kerstgans, terug van eeuwen weggeweest

Een oud gebruik in Nederland was het eten van een Kerstgans of Martinsgans. Ganzen werden volop gehouden als waakdier en voor het vlees. Wie kent niet de plaatjes van de Middeleeuwse ganzenhoedsters? Ergens zijn we die traditie vergeten en hebben we ons aangesloten bij de Amerikaanse gewoonte om kalkoen te serveren met kerst. Maar de gans maakt zijn comeback en Beef&Steak draagt er graag een steentje aan bij.

In Duitsland en andere omringende landen staat er gans op tafel met kerst. Maar waar komt dit nu vandaan? Naast dat het heerlijk is, zit er ook een verhaal achter.
In de Middeleeuwen werd in Nederland maar ook in Duitsland op Sint Maarten of ‘Martinstag’ gans gegeten. Op Martinstag –  met een een dans- en muziekavond – werd een gans als feestgerecht bereid. Deze gans zou later de Martinsgans worden genoemd.

De Martinsgans dankt zijn naam aan de bisschop Sint-Maarten (St. Martin). Na deze 11e november begint in de katholieke traditie de vastentijd. Deze vastentijd duurt tot 25 december en het was in die tijd verboden om dan vlees te eten. Met een gans wilden de mensen nog één keer lekker eten voor ze de vastentijd ingingen, maar ook na de vastentijd, met kerstmis.

Kerstmis betekende het einde van de vastentijd. De mensen mochten weer eten wat ze wilden. De rijken vierden dit met een varkensbraadstuk. De gewone mensen en boeren konden zich echter alleen leverworst en bloedworst veroorloven. Later, in de tijd van de industrialisatie, trok de welvaart aan en werd dit vervangen door een gans, een traditie die ze nu nog steeds kennen in Duitsland.

In Nederland vindt je bijna nergens hele tamme gans. Gelukkig nu wel bij Beef&Steak. Wilt u met Kerstmis genieten van een heerlijke, traditionele gans? Probeer dan het recept: Gebraden gans met kastanjevulling en bestel uw hele tamme gans gemakkelijk bij Beef&Steak.