Vlees voor kerst; denk aan lamsschenkel

Onze chef Sylvia ontwikkelde en testte een geweldig recept voor het kerstdiner. Lamsschenkel met geroosterde aardappel, pompoen, haricots vert, feta en peterselieolie. Dat klinkt niet alleen lekker, dat is het ook. Heerlijk uit de oven, nog lekkerder als je de lamsschenkels op de barbecue bereidt.

Lamsschenkel – geroosterde aardappel – pompoen – haricot vert – feta – Peterselie olie

Ingrediënten:

2 x  lamsschenkel

roomboter

olijfolie

zout

peper

5 dl runderfond

500 gram aardappel

1 st pompoen

2  kleine sjalot

1 teen knoflook

250 gram haricot vert

100 gram feta kaas

1 bos peterselie

6 takjes tijm

2 dl olijfolie

Werkwijze:

1: Haal de lamsschenkel uit de verpakking en dep deze droog. Laat op temperatuur komen en maak de schenkels op smaak met een beetje olijfolie, zout en peper. Rooster de schenkels licht in een pan. Maak direct jus van het braadvocht waar de schenkels in zijn aangebakken. Fruit een uitje aan en voeg dan de runderfond en een paar takjes tijm toe. Kook nu de jus in tot gewenste dikte. Zeef de jus voor opdienen.

2: Snij de aardappelen in grove stukken en doe deze in een ovenschaal. Schil de sjalot en snijd deze ook in stukjes. Plaats nu hier bovenop de lamsschenkels en steek er 3 takjes tijm tussen. Rooster de Schenkels 3 uur op 160 graden

3: Maak de haricot verts schoon. Breng de haricot verts in een pan met water en zout aan de kook en kook ze beetgaar.

4:Pluk de peterselie van de steeltjes af en blender de peterselie met 2 dl olijfolie tot een mooie groene peterselie olie. (houd een paar takjes over voor garnering)

5: Gebruik een stukje knoflook in het water om de pompoen gaar te koken. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze gaar. Giet de pompoen af maar bewaar het kookvocht. Blender de pompoen helemaal glad en breng op smaak met zout, peper en wat kookvocht.

6: kruimel de feta.

7: Bak de haricot vert in een koekenpan.

8: Serveer de lamsschenkels vanuit de oven met de pompoen crème, haricot vert, feta en de peterselie olie. Eventueel serveren met een zelfgemaakte jus.

Benodigde materialen:

Snijplank

Ovenschaal

Diverse mengkommen

Oven met rooster

Kookpan

Bakpan

blender

Servies om op te serveren

Een heerlijk recept voor kerst en niet duur! Kijk bij Beef&Steak voor meer inspiratie voor je kerstvlees.