Recept: kalkoen met Parmezaan in saliejus

Ben je nog op zoek naar een mooi recept voor kalkoen met kerst? We hebben hier een suggestie met dit heerlijke recept:

 

Kalkoen met parmezaan in saliejus

Ingrediënten

1,5 kopjes gehakte ui

1 kop gehakte selderij

1 kop gehakte wortel

5 teentjes knoflook

1 kalkoen, 3500 gram

1/3 kopje geraspte verse Parmigiano kaas

3 eetlepels gehakte verse salie

1 eetlepels boter, zacht

1 eetlepel fijngesneden knoflook

1 theelepel zout, verdeeld

1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper

1 citroen, gehalveerd

2 1/2 kop kippenbouillon

1/3 kop gehakte sjalotjes

1 kop sherry

1/4 kop bloem

1/4 kopje water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden
. Combineer eerste 4 ingrediënten in een ondiepe braadslee. Dep de kalkoen droog. Maak de huid los van de borst en drumsticks met de vingers zachtjes te duwen tussen de huid en vlees. Vouw het vel over de rug.

Combineer kaas, 1/4 kop salie, boter, gehakte knoflook, 3/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper; wrijf het mengsel onder de losgemaakte huid, op borst-en drumsticks. Wrijf kalkoen in met citroenhelften; pers het sap uit in buikholte van de kalkoen. Plaats citroenhelften in buikholte van de kalkoen, bindt de poten op samen met slagerstouw.

Leg de kalkoen, borst naar boven, op het groentemengsel in de pan. Bak op 180 graden gedurende 35 minuten, en giet 2 kopjes bouillon over de kalkoen. Dek de kalkoenborst losjes af met aluminiumfolie. Bak nog eens 30 minuten.

Verlaag de oventemperatuur tot 160 graden (kalkoen niet uit de oven halen). Gaar gedurende 1 1/2 uur of tot de thermometer in vlezige deel van 70 graden aangeeft. Bedruip elke 30 minuten. Verwijder kalkoen uit de oven. Dek af en laat 10 minuten nagaren.

Giet het braadvet in een pannetje. Laat 10 minuten staan. Verhit een braadpan op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes 1 minuut. Voeg sherry en het braadvocht toe en breng aan de kook. Koken tot deze is gereduceerd tot 1/2 kop (ongeveer 5 minuten). Roer de resterende 1 eetlepel salie, en bak gedurende 30 seconden. Doe wat bloem in een droge maatbeker. Meng de bloem en het water, goed roeren met een garde. Roer bloemmengsel in de jus en breng aan de kook. Kook 2 minuten of totdat het verdikt, onder voortdurend roeren. Roer de resterende 1/4 theelepel zout en de resterende 1/4 theelepel peper er doorheen. Serveer de jus met kalkoen.

Serveer met een Pinot Noir.