Wintervlees

Is rundvlees of varkensvlees eigenlijk een seizoensproduct? We zijn eens op zoek gegaan en er zijn inderdaad verschillen tussen vlees in de winter en vlees in de zomer. Behalve het feit dat we in januari anders eten dan in augustus, is er ook een verschil in smaak tussen winter- en zomervlees. Koeien komen in het najaar tot rust als de eerste kou de vliegen verjaagt en ze gaan instinctief meer eten om een reserve voor de winter aan te maken. Als het echt te koud en te nat is gaan ze op stal waar ze in alle rust lekker door  blijven eten. In de winter bouwen ze dus wat meer vet op en daarmee ook een iets rijkere marmering. Doordat de koeien het iets rustiger aan doen wat beweging betreft komen de spiervezels wat meer tot rust en krijgt en vlees dus wat meer vet, smaak en malsheid in de winter, ten opzichte van de zomer. Varkens werden vroeger gehouden om het vet, een goede bron van energie, en deze spekvarkens waren op zijn best in het najaar. Als de eikels van de bomen vielen deden de varkens zich daaraan tegoed.

Tegenwoordig zijn de verschillen niet meer zo groot en hebben we het vooral over het soort vlees dat we in januari of februari eten. Stamppotjes zijn populair, varkensvlees en gehakt. Het is natuurlijk ook even bijkomen van die dure decembermaand. Stamppotjes en stoofpotjes zijn ideaal voor de winter en je kunt er veel meer mee dan je denkt. Liefhebbers van de Dutch Oven weten er alles van. Stoven kun je ook met runder- of varkenswangen en ook lamsvlees of wildzwijn is uitstekend geschikt. Combineren kan eindeloos en je raakt niet snel verveeld met een variatie aan stoofpotjes. Kijk maar eens bij onze recepten voor sukade, riblap, wangen, stoven, Dutch oven en smoren.